rock catala rock botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock català

Skatalà

Fet d'Aquí (91). Sock It Records/Semaphore

Borinot, Borinot (93). Al.l. Rds/Capità Swing

Un de Nou (95). Al.l. Rds/Capità Swing

Els skatalà, com diu el mateix nom, són el grup d'ska català per excel.lència. Aquest grup que comparteix components amb els Doctor Calipso destaca pel seu so caribeny, independentisme i l'estètica skin de molts dels seus components. Varen aparèixer fa un munt d'anys sent molt semblants en estètica i idees als Kortatu d'Euskal Herria, tot i que amb la mateixa canya en concert però amb molts menys seguidors.

Els seus primers èxits van ser Llunàtics i sobretot Embolingats. Cançons força festeres amb lletres que mai destacaran pel seu alt contingut intel.lectual¨; l'odi cap els kumbaias i l'amor per les birres no donen per gaire. Tot i això el seus ritmes imeoldies no tenen rés a envejar als grans grups estrangers com els Specials.

Si bé el primer treball combina cançons en català i espanyol, dos anys després publicaran el que serà el seu millor disc i primer treball íntegrament en la nostra llengüa. Cançons com El Tio Manel, Rastablanc o Oh! Vell Barrabàs adaptació de Redemption Song del genial Bob Marley els consolidaran com la millor banda ska del pais i la seva fama s'estén fora del Principat.

El seu darrer treball va sortir a la llum el 1995. Tot i això, el grup potser ja no esta per grans mogudes donat l'avançada edat dels seus components, pel fet que la meitat dels seus components -baixista, un guitarra i part de la secció de vents- també toquen amb els Dr. Calypso i la fugida del seu millor vocalista. Malgrat això, si tens la oportunitat de veure'ls en directe ho agrairàs per molt de temps. La millor cançó del disc? com no... Embolingats. Bé potser és Llunàtics i les seves frases Kumbaia no pugis a Montserrat que de cap podries tornar o Ey jefe pongame una birra más; qui no se'n recorda dels nostres estimats Pedro Pico Pico Vena?


grups | acords | enllaços | botiboti.org | contacte