rock catala rock botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock català

Advertències i advertiments

Advertències i advertiments (03). Propaganda

Advertències i advertiments no és un grup ni un cantant, és el primer recopilatori de hip hop en català i des de botiboti.org creiem que podem fer una excepció i promocionar el primer recopilatori que dona a conèixer un nou estil en català.

L’objectiu amb el que van plantejar aquest primer recopilatori de hip hop en català no era altre que establir una plataforma on els diversos projectes musicals incipients poguessin aportar les seves propostes. Dinamitzar i posar sobre la taula tota una sèrie de projectes fets a casa nostra i en català, que estan apostant per treballar i fer servir de cap a peus el hip hop com a eina de creació i difusió d’una realitat molt propera, sovint complicada i per molta gent compartida. La intenció ha estat recolzar tot un grapat de propostes musicals amb un nexe comú: totes aposten per la música com a eina per vehicular inquietuds i actituds de transformació més enllà de la simple crítica. Al darrera d’aquestes
propostes trobem un ampli col·lectiu d’activistes musicals que en molts casos comparteixen una filosofia i una manera de treballar la música ben concreta, la música de la mà i com a part d’un treball i implicació de base, de carrer, real.

La proposta de disc, com la del segell, no ha estat tancada: si bé és cert que el hip hop és un element ben present a la recopilació, també hi ha lloc per propostes que s’escapen d’uns límits que al hip hop son ja difícils d’establir. Parlem de cançons amb atmosferes infestades de ritme jamaicà, basades en conceptes mes electrònics o que, fins i tot, l’hi incorporen elements del folk. En definitiva, una primera i bona mostra de les noves tendències que s’estan treballant a casa nostra, prova fidel de la incorporació del català i de la denúncia a tot tipus de propostes musicals.

la pupil·la –amb pus a l’anima (hip-hop, Sabadell)
El vocalista de Batzak enceta aquest nou projecte de hip hop, produint la base musical de la cançó i obrint una nova faceta que s’aparta de la brutalitat del hardcore-metal i s’apropa a l’agilitat i la melodia. El nou registre guanya melòdicament sense perdre contundència lírica, tot i que en aquest projecte s’opti per treballar amb escreix noves sonoritats i ritmes com els down-tempo que tan bé es reflexen a ‘Amb pus a l’ànima’..

pirat’s sound sistema – hip hop kill the cop i sabotatge sound (reggae i hip hop, sants – bcn)
Amb l’experiència d’una proposta rodada per molts escenaris, el primer sound system de reggae i hip hop en català ens mostra amb dos temes la seva versatilitat estilística (del reggae al dancehall passant pel hip hop) i les seves fructíferes credencials: alt contingut ballable i crítica agudament divertida.

saiaia – lent i l’habitació fosca (post-rock experimental i progressiu, Sabadell – Vallès Occidental)
Composicions a tres punts (guitarra, teclat i bateria), la banda de Sabadell aposta decididament per l’experimentació, que tan bé gestionen amb precisió i bon gust als temps lents i cinematogràfics com a les progressions i ‘descàrregues’ més tècniques i trempadores.

lama nasa – company de lluita (hip-hop, Ripollet – Vallès Occidental)
L’exvocalista de 8 Mil·límetres torna a la carrega amb el seu projecte ‘en solitari’. La base, coproduïda amb Magnetopore (Ripollet), mostra un encertat treball de composició i producció amb multitud d’elements i sonoritats tan naturals com undergrounds i aguanta la tirada del Lester, que aborda les temàtiques tabú sense embuts, directament i de tu a tu. Hi col·labora Pau de La Pupil·la a les veus.

gato-el-qiman – nòmada (hip-hop, Gràcia – bcn)
Autoproduïnt una base ruda i consistent, ben farcida d’elements ‘arcade’ i minimalistes, el Qiman fa de les seves lletres un punt de trobada entre poesia i ritme. ‘Nòmada’ no és una excepció, sinó una bona mostra de perquè el hip hop és quelcom més que paraules encadenades. Aquí hi ha la dosi corresponent de hip hop oldschool i retro-futurista.

digital vendetta – mai no caminaràs sol@ (electrònica, Celrà – Girona)
Ab, baixista de KOP, s’encarrega de la quadriculada programació de la cançó (que ens evoca a les línies més vuitanteres i properes a l’esquematisme de la factoria Colònia – Alemanya), i Lia posa veu a una lletra que crida a la solidaritat a partir de la descripció de la freda i dura realitat. La cançó ha comptat amb la col·laboració de Trashoo (Inadaptats i KOP) a les guitarres i la coproducció, aportant el toc més dur i metal, i amb Sonja i DJ Hero’s Killer.

tret de gràcia – lliçons apreses (hip-hop, Gràcia – bcn)
Amb Xavi (d’Associació Il·lícita) i Guillem, Tret de Gràcia pren forma una proposta compromesa i conscient on el hip hop és corretja de transmissió i transformació per la contrainformació, la difusió... Integrant el polític amb el personal, l’advertiment el posa Pepe Mujika (tupamaro) a la intro i la outro.

dring dublé – caixer, habitatge i diner (reggae i dancehall, Ripollet i Aants)
Amb baix, guitarra, teclats i bateria la banda de Ripollet ensambla contundents riddims de reggae, com el del disc, on el també cantant de Pirat’s dispara rimes com flames sense concessions, ni al poder, ni a la mateixa base musical: ‘rapapolvus’ de principi a fi.

magnetopore – laboratori (electrònica, Ripollet – Vallès Occidental)
Aquest duet de composicions lo-fi de home studio digital treballa amb estils que s’apropen al trip-hop, dub, pop o fins post-rock. Des d’una habitació de Ripollet s’albiren els fums de Bristol, i amb ‘Laboratori’ trobem potser una de les seves composicions més punxables, plena d’elements tocs de funk dur i obscur.

labatzuca – geganta la venjança (electrònica tradicional, Sabadell – Vallès Occidental)
El grup de Sabadell aplega varis membres de l’escena folk local i ens envia missatges musicals on es combina la poesia amb la música electrònica i instruments folk molt ben adaptats al context i amb unes lletres marcades per una forta personalitat.

Entenem que el compendi final de cançons és una bona primera mostra d’una xarxa que es va teixint dia a dia. Apostem que de ben segur, molts dels projectes que apareixen a Advertències i Advertiments (Propaganda pel fet! 2003) donaran a parlar i parlaran per elles i ells mateixos cada cop a més gent. Aquesta és la intenció.

 

Contacte: Propaganda-pel-fet
Telf. / Fax: 938726056
info@propaganda-pel-fet.com


grups | acords | enllaços | botiboti.org | contacte