rock catala rock botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock català

Lax"n"busto

Vas de punt? o que... (89)

Lax"n"Busto (91). DiscMedi

Qui ets tu? (93). DiscMedi

La caixa que puja i baixa (95). DiscMedi

Lax"n"Busto a l'auditori (96)

Sí (98)

Llença't (00)

Morfina (03)

Amb tu (03)

Grans èxits (06)

Relax (07)

Lax'n'Busto (1991) remasteritzat 2007

Objectiu: La lluna (08)

 

Lax"n"busto? quin nom! El nom d'un antic medicament laxant serveix de targeta de presentació d'aquest quartet del Vendrell.

Van començar com gairebé tots els grups de rock català farà ja més de deu anys. Els seus inicis es caracteritzen per l'adolescència dels seus membres, el que es reflexa contundentment en la temàtica de les seves cançons. Vas de punt? o que... fou el seu primer treball i sense dubte el més polèmic. Els Lax"n"busto poden "presumir" d'haver estat el primer grup de rock català en patir la censura. La cançó Carme Flavià dedicada a una professora de COU d'un membre del grup va ser censurada i tots els discos van haver de ser retirats del mercat i reeditats sense aquest tema. Per qui no l'hagi escoltat, aquest és un tema bastant divertit on els Lax"n"busto despotriquen de la dona en qüestió... tota una anècdota, qui no ha patit mai un cas semblant?

La resta del disc és bastant complert. Tinc fam de tu és el principal single del disc, single que va anar acompanyat d'un simpàtic video-clip que va ser guardonat amb el Premi Nacional. Apart, Passejant per l'habitació i No se pas com són cançons força intenses i alhora amargues que et faran recordar moments agres de la teva adolescència. De Quatre actes que es pot dir... mai m'havia plantejat que es pugues fer mai una cançó amb aquesta temàtica, això si força divertida i juvenil.

Lax"n"Busto suposa l'explosió del grup. La seva cançó Miami Beach ha estat un dels més grans hits del rock català i, la veritat, la cançó té personalitat per merèixer-se aquest guardó. Aquest treball, amb El Pagès i Friscu com a altres temes destacats, segueix la mateixa línia adolescent i divertida que culminarà amb la banda sonora de la sèrie juvenil De Que Vas? de TVC. És també un dels millors anys pel que fa a contractació de la banda.

Amb Qui ets tu? la banda trenca sensiblement amb seu estil i s'apropa a canons més madurs. Les nits del Liceu és el primer single d'un disc que va ser extraordinàriament ben rebut per la crítica com mostra el fet que van guanyar Premi Sputnik al millor disc de l'any 93. Més que la meva sang és l'altre èxit d'aquest treball.

La caixa que puja i baixa és el seu quart disc. D'aquest treball em quedo sense dubtar-ho amb la cançó Nen surt al carrer i sobre el video-clip... encara ric. Ella i el seu fill i el Pintor visionari són altres temes cabdals d'aquest disc.

A la primavera del 1996 la banda grava a l'auditori del Vendrell amb l'ajuda dels 40 Principales el seu treball acústic Lax"n"Busto a l'auditori on reversionen els seus temes més importants.

Amb , els Lax'n'Busto tornen a fer gala de les seves habilitats guitarrístiques i treuen un treball fresc, madur i força treballat. Emiliano Zapata és el single principal de .

Morfina és un disc un xic diferent, amb la intenció de fer un nou Lença't amb ritmes potents, canyero, efectista… el disc ha evolucionat cap a un disc molt més intimista, poètic i... romàntic. Sentiments i passions, por i nostàlgia que de ben segur reflecteix l’estat anímic dels components del grup, allò que a qualsevol crític musical se’ls escapa a l’hora d’analitzar els treballs d’un grup. Probablement els temps incerts que vivim hagi influït en un treball que els Lax’n’Busto dediquen a aquells que vam i cridem ‘No a la Guerra’.

Amb un procés de gravació molt ràpid es plasma molt millor la naturalitat del disc i això és el que la banda ha fet amb aquest treball: posar el sentiment per davant la tècnica, on el cor guanyes a la perfecció.

Morfina ha estat gravat en 3 setmanes a un estudi del Vendrell i mesclat en 16 dies a Musiclan pel Jordi Soler i masteritzat per Scott Hull a The Hit Factory (NYC), excepte Si te’n vas, masteritzat per Michael Schwabe a Monoposto (Düsseldorf). El treball l’ha produït la banda amb l'ajut del Xavi Fortuny com en 'anterior disc. Com a anècdota dir que els en algunes cançons els components s’han intercanviat instruments que no havien tocat abans. Entre les col·laboracions destaca en Jofre Bardagí dels Glaucs.

Morfina és un molt bon treball, molt natural i que sona molt als Lax’n’Busto de sempre. Cal destacar el hit Si tu te’n vas i, particularment, el seu videoclip de dibuixos animats.

El dia 22 de novembre va arribar a les botigues Amb tu, un directe que recopila les millors cançons dels 18 anys de trajectòria musical del grup. Paral·lelament, es posarà també a la venda una edició especial del disc que inclourà un DVD amb una pel·lícula documental de la seva última gira i altres extres. A més, el compacte compta amb una cançó inèdita, “M’acompanyaràs”. El disc està coproduït per Música Global i el segell L'N'B Música, que han creat els Lax'n'Busto per a l'ocasió.

Aquest treball però marcarà un abans i un després de la banda. Aquest va ser el darrer disc de la banda amb el seu cantant Pemi Fortuny que el 20 d’octubre deixa el grup després de 20 anys. El Pemi es substituït pel manresà Salva R Alberch.

La vida continua i els Lax’n’Busto treuen el 2007 al mercat el disc Relax amb la incògnita de si el Salva R Alberch podrà cobrir l’absència del mediàtic Pemi. Relax, malgrat el seu nom, és un disc contundent i roquer gravat als Estats Units. Així, cançons com el senzill Perdut o Ara o mai tenen un regust que va des de Franz Ferdinand fins al heavy nord-americà més comercial.

La renovada formació continua forta i el 2008 treu al mercat Objectiu: La lluna.


grups | acords | enllaços | botiboti.org | contacte