rock catala rock botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock català

Ham de Foc

U (99). Sonifolk

Cançó de dona i home (02). Sonifolk

Les primeres maquetes casolanes de L'Ham de Foc (estem parlant del començament de l'any 98) reflectien el desig de Mara Aranda i Efrén López d'explorar territoris musicahls menys manits que els que havien recorregut fins al moment en les formacions de les que venien. Amb una d'aquelles maquetes varen ser seleccionats per l'INJUVE per a fer una gira per l'Estat Espanyol durant la primavera del 98.

Poc després entren a l'estudi per enregistrar el seu primer disc "U", amb la companyia madrilenya Sonifolk, que eix al mercat al 1999 amb la següent formació:

Efrén López: Cordes i percussions, Mara Aranda: Veu, Diego López: Percussions, didjeridoo, Eduard Navarro: Cornamusses i dolçaines. Carlos Sanchis: Acordió, Pep Ahuir: Cordes, Xavi Navarro: Violí, Joansa Maravilla: Percussions.

El disc és elogiat com a un dels millors CD's de l'any per programes de ràdio com ara: "Trébede" de Ràdio 3-RNE, "La Taberna del Gran Burlón" d'Onda Regional de Murcia, o "Hidrogen" de Catalunya Ràdio. És distribuït a l'Estat Espanyol, França, Holanda, Bèlgica i Grècia, obtenint molt bones crítiques a aquestos països.

Va ser presentat a festivals com ara: Folk Segovia, Castillo de Ainsa, Castell de Dénia, Mestival d'Elx, Folk Cartagena, Folk Rural (Vallfogona del Ripollès), Strictly Worlwide Music (Saragossa), Tradicionàrius, Terra de Trobadors (Castelló d'Empúries), Girona Folk, Festival de Cedeira, Encontros Musicais da Tradiçao Europeia (Guimaraes-Portugal), Mare Nostrum (València)...a més d'una gira del circuit "Artistas en Ruta" per Madrid i Galícia.

Després d'un temps d'aprenentatge i investigació a l'illa de Creta, tornen a l'estudi de gravació a l'agost del 2001 per a enregistrar el seu segon disc "Cançó de Dona i Home", novament editat i distribuït per Sonifolk i produït per Efrén. La formació per a aquest disc és:

Efrén López: Cordes i percussions, Mara Aranda: Veu, Diego López: Percussions, Didjeridoo, Eduard Navarro: Cornamuses i pitos en general, Paco Bernal: Percussions.

Per a les presentacions en directe, la formació és reforçada amb Aziz Samsaoui (qanun, ud, violí), Laia Puig (dolçaina, flautes de bec i cors) i Eduard Iniesta (guitarres i doble corda) i, més recentment Miriam Encinas, (flautes, percussions i cors), Constantino López (cordes) i Rafa Gisbert "Cato" (Cornamuses i dolçaines).

El disc és presentat, entre d'altres, a: Cicle Noves Músiques acústiques (C.A.T.-BCN), Sete Sois, Sete Lúas (Tavernes de la Valldigna), Iberia @ Huesca.Folk (Osca), Folkuéllar (Cuellar, Segòvia), Etnosur (Alcalá la Real, Jaén), Parapanda Folk (Íllora, Granada), Paupaterres (Tàrrega), Giramón (Espai Moma, València), Auditori de Ceutí (Múrcia), Festival Altres Músiques (Benicàssim), Tribus Ibèriques (Santiago de Compostela-Lugo), Los conciertos de Radio 3 (TVE) i el Mestival d'Elx, a aquest últim amb la col.laboració del prestigiós músic i investigador grec Petros Tamburis i el seu grup.

Contacte: hamdefoc@hamdefoc.com


grups | acords | enllaços | botiboti.org | contacte